Terug

Voedingswijzer

Vol bites, is een koud geperst droogvoer, van Biologische (Eko) kwaliteit. Per kilo bites is 3200 gram vers vlees verwerkt. Het verse vlees wordt door ons (DARF) zelf gedroogd, en direct daarna in eigen beheer geperst. 
Door deze stappen zelf in eigen hand te houden blijven alle gezonde voedingsstoffen in het product behouden en zijn kunstmatige vitamine en mineralen niet nodig. Door het gebruik van verse grondstoffen, biologische kokosolie en krill heeft vol een lekkere geur, en een relatief korte houdbaarheid van 1 jaar. Doordat wij zoveel vlees in onze bites hebben zitten, zijn deze zachter als reguliere brokken. U kunt de bites eventueel oplossen in water om zo een soort diner voor de hond te maken.
Het voedingsadvies voor de bites is:


Hond < 5 kilo ca 60g per dag = 1.2% van het lichaamsgewicht
Hond < 20 kilo ca 220g per dag = 1.1% van het lichaamsgewicht
Hond < 40 kilo ca 400g per dag = 1% van het lichaamsgewicht

Ingrediënten

Kipvlees

In de bites gebruiken we biologisch kipdijvlees en kippen nekken als spiervlees en calciumbron

Rundvlees

Het rundvlees wat we gebruiken is spiervlees met een gering vet gehalte, dit biologisch rundvlees is van de minder malse delen van het rund, veelal van de voorkant. Dit vlees bevat meer bindweefsel, waaruit vele goede bouwstoffen komen

RundHart


Runderhart is een bron van natuurlijke taurine, essentieel voor honden maar vooral katten.

Wortel


De biologische wortels die verwerkt worden in de bites, komen vanuit de Noord-Oost polder. We verwerken de wortels in onze bites omdat wortels rijk zijn aan Alpha en Beta karotine, etherische olie, ijzer, B-Vitamine, Foliumzuur, Magnesium Calcium en pectine

Kokosolie


Kokosolie wint aan reputatie als een supervoeding en natuurlijke remedie. Mensen nemen het om hun spijsvertering te verbeteren, voor het oplossen van allerlei huidproblemen, om hun energie niveau te verhogen, om infectie te bestrijden, suikerspiegel in balans te brengen en nog veel meer. Als men Bruce Fife, kokos expert en auteur van 7 boeken over kokosolie, vraagt of dit ook kan gelden voor dieren dan is zijn antwoord duidelijk 'Ja'. Veel onderzoek is gedaan met dieren en mensen met dezelfde resultaten. Veel kokosolie onderzoek is gedaan met mensen. Maar mensen zijn dieren. Kokosolie is doeltreffend zowel als voeding als op de huid van allerlei huisdieren. Het is een goedkope en doeltreffende remedie. Zowel voor honden, katten, paarden, vogels. Maar ook voor schapen, varkens, koeien en sportduiven. Dieren zijn verzot op kokosolie.

De voordelen zijn :

• Kokosolie is antiviraal, zowel in de darmen (bv. wormen) als op de huid.
• Kokosolie verhoogt de weerstand van dieren.
• Kokosolie verhoogt hun energieniveau.
• Kokosolie verbetert hun huid en vacht condities.
• Kokosolie vermindert ook de lichaamsgeur van honden en andere dieren
• Kokosolie geneest hun wonden, beten en infecties beter en sneller.
• Kokosolie maakt de droge vacht weer helder en zacht.
• Kokosolie helpt uitslag bij dieren te verdwijnen.

Hoe toedienen?

Ofwel als voeding ofwel inmasseren op hun vacht of huid. Als voeding kan je kokosolie zo puur geven of mengen onder hun eten. De meeste dieren zijn er zot van.

.

Krill

Krill poeder lijkt op visolie, maar je hebt er veel minder van nodig om dezelfde gezondheids voordelen te krijgen als bij gewone visolie. In Japan is krill al sinds de negentiende eeuw populair en wordt daar in gedroogde en bevroren vorm verkocht onder de naam Okiami. Ook in Zuid-Korea, Taiwan, Rusland en de Oekraïne eet men veel krill.

Krill poeder wordt gemaakt van krill, een klein schaaldiertje dat in de poolzeeën van Antarctica leeft.

Krill poeder bevat naast vitamine A, D en E een unieke combinatie van omega 3 vetten en anti - oxidanten en heeft hierdoor een zeer hoge voedingswaarde die effectief kan helpen bij:

  • versterking van het immuunsysteem

  • stimulering van gezonde hart- en bloedvaten

  • bevordering van een gezond cholesterolgehalte

  • vertraging van het verouderingsproces

  • vetverbranding, waardoor gewichtsverlies plaatsvindt

Omega 3 vetten in krill poeder worden beter opgenomen door het lichaam

In toonaangevende medische tijdschriften zoals de American Journal of Clinical Nutrition, de Journal of the American College of Nutrition en in de Mayo Clinic Proceedings wordt keer op keer weer aangetoond dat omega 3 vetzuren essentieel zijn voor ons lichaam. Omega 3 vetten beschermen ons onder andere tegen hart -en vaatziekten en depressies, en ze versterken ons immuunsysteem. De omega 3 vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) worden bij krill poeder opgeslagen in een dubbeleketenstructuur van fosfolipiden en niet als triglyceride, zoals bij gewone visolie gebeurt. Hierdoor wordt de EPA en DHA in krill olie door het lichaam veel beter geabsorbeerd, waardoor de bio -pgenomeneabsobeter geabsorbeerdbeschikbaarheid van omega 3 vetten in krill poeder sterk wordt verhoogd en de omega 6/3-ratio effectief kan worden verbeterd. Een goede balans tussen omega 6 en omega 3 vetzuren is erg belangrijk, want bij een sterke disbalans kunnen allerlei kwalen en aandoeningen de kop op steken, waaronder droog haar, droge huid, afbrokkelende vingernagels, vertraagde alertheid, vermoeidheid, slaapproblemen, geheugenstoornissen, concentratieproblemen, depressies, gewichtstoename, allergieën en artritis. Tevens toont onderzoek gepubliceerd in de Nutrition and Dietetics (2003) en de European Journal of Lipid Science and Technology (2001) aan dat een goede verhouding tussen omega 3 en omega 6 vetzuren noodzakelijk is voor een gezond hart- en bloedvatenstelsel.

De meeste mensen halen hun omega 3 vetten uit voeding zoals vette vis, lijnzaad en walnoten, maar deze is nooit afdoende om in de dagelijks benodigde hoeveelheid omega 3 vetten te voorzien. Een aanvulling van omega 3 vetten op de voeding is dan ook voor vrijwel iedereen essentieel.

 

De buitengewoon krachtige antioxidanten van krill poeder

Krill is niet alleen rijk aan omega 3 vetzuren, het bevat ook zeer krachtige antioxidanten die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen, de schadelijke bijproducten van de stofwisseling die cellen en weefsels in het lichaam beschadigen. In wetenschappelijke publicaties, afkomstig van de Journal of the American College of Nutrition (2007) en het tijdschrift Alternative Medicine (2003) is vastgesteld dat antioxidanten een zeer belangrijke rol spelen bij het bevorderen van de gezondheid; ze stimuleren een gezond hart- en vaatstelsel, versterken het immuunsysteem, helpen het geheugen en vertragen de veroudering. Krill poeder heeft een ORAC (Oxygen Radical Absorptie Capacity) waarde die 48 maal hoger ligt dan bij visolie en is daarmee een ideale bron van antioxidanten. Ondanks dat veel voedingsmiddelen antioxidanten bevatten hebben deze in ons voedingspatroon nauwelijks voldoende bereik, waardoor het gebruik van krill poeder een essentiële bijdrage kan leveren om je gezondheid te optimaliseren. Het antioxidant astaxanthine dat in krill olie zit onderdrukt niet alleen de vrije radicalen, het biedt bovendien een goede bescherming tegen ultraviolet licht en daaraan gerelateerde huidbeschadigingen.

 

Krill olie als hulpmiddel bij gewichtsverlies

Als je gewicht wil verliezen kan krill poeder een waardevolle aanvulling zijn op je voedingspatroon. Via wetenschappelijk onderzoek, dat gepubliceerd is in de Journal of Nutrition werden (2009), is aangetoond dat de omega 3 vetzuren in krill poeder een hogere vetverbranding kunnen stimuleren. Onderzoekers vermoeden dat dit komt doordat de meervoudig onverzadigde langeketen ondanks dattioxidanten. Alhoewel vetzuren in krill poeder activiteiten in het endocannabinoïdensysteem reduceren. Dit systeem bestaat uit een groep neuromodulaire lipiden en receptoren die de eetlust, pijnbeleving, gemoedstoestand en geheugen beïnvloeden. De onderzoekers ontdekten dat het hartvet niveau van ratten die krill olie kregen toegediend met 42 procent reduceerde, terwijl na toediening van visolie de reductie slechts 2 procent was. In de lever werd, bij gebruik van krill poeder zelfs een vet reductie waargenomen van 60 procent. Bij vetophoping in de lever kan de gevoeligheid voor insuline afnemen, en dit kan leiden tot type 2 diabetes.

 

De cholesterolverlagende werking van krill poeder

Krill poeder heeft ook een goede invloed op ons cholesterol. Volgens het tijdschrift Alternative Medicine Review (2003) werkt krill poeder effectief bij de bescherming tegen een verhoogd cholesterolgehalte omdat deze het totale cholesterolgehalte, de LDL en triglycerides significant verlaagt en op hetzelfde moment het HDL-niveau verhoogt, een resultaat dat geen enkel ander farmaceutisch medicijn tot nu toe voor elkaar heeft weten te krijgen. Zij meldden tevens dat bij lagere en gelijke doseringen krill poeder aantoonbaar effectiever was bij de reductie van glucose, triglycerides en LDL-niveaus dan visolie.

 

Krill poeder is zuiver en duurzaam

Krill wordt gevangen in de ongerepte zeeën rondom Antarctica. Daar hebben de garnaalachtige diertjes geen kans gehad om met verontreinigingen in aanraking te komen, waardoor krill poeder geen sporen van kwik, PCB’s en andere giftige zware metalen bevat. Bovendien wordt alle krill op een duurzame manier gevangen, en de vangst staat onder toezicht van de Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR). Er bevindt zich ongeveer 500 miljoen ton krill in de oceaan, waarmee het diertje ondanks de kleine afmetingen tot een van de grootste dierlijke biomassa’s op aarde behoort. Hierdoor bestaat er geen risico op overbevissing van krill en kan het gerekend worden tot een van de duurzaamste voedingsbronnen ter wereld.

.

Runder of kiplever

Veel mensen gruwen bij het idee om orgaanvlees te eten. Dit wordt nog eens versterkt door de overheid die propagandeert dat orgaanvlees ‘vol cholesterol’ zit. Ahum… Ze gaan hierbij voorbij aan de vele onmisbare vitaminen en mineralen die in orgaanvlees zitten. Ook vergeten ze gemakshalve dat de mensheid al eeuwen lang orgaanvlees eet en dit als een onmisbaar onderdeel van hun voedingspatroon zag. Een te hoog cholesterol, hartklachten en obesitas zijn iets van de afgelopen 60 jaar. In die tijd is het eten van orgaanvlees drastisch afgenomen en het nuttigen van margarines en geharde vetten juist toegenomen. Ziet iemand een link hier?

Maar dit even terzijde. Ik zou hier hele epistels over kunnen schrijven, maar dat laat ik liever aan de experts over! Ik wil graag iets meer aandacht geven aan de nederige lever. Van een dier. Om op te eten meer specifiek. Een gezonde lever van een dier dat lekker buiten heeft gelopen en gras en gezond voer heeft gegeten, bevat hoge hoeveelheden vitamine A, D en B. Ook mineralen als ijzer en zink zijn ruim vertegenwoordigd.

Vitamines A en D zijn NOODzakelijk voor alles wat met je DNA te maken heeft. Van het in stand houden van je skelet (vitamine D ‘drukt’ calcium in je botten) en je ogen, tot het afweren van indringers van buitenaf en het onderhouden van je organen. Een tekort aan deze vitaminen leidt onherroepelijk tot afweerziekten, osteoporose (botontkalking), huidproblemen als psoriasis en eczeem en tot slecht functionerende organen. Denk hierbij aan longklachten en nierproblemen.

Lever en levertraan zijn de een van de weinige bronnen waarin deze vitaminen in ruime hoeveelheden voorkomen. Je hoeft er per saldo maar weinig van te eten om voldoende binnen te krijgen. Helaas krijgen we te weinig zonlicht hier in Nederland om voor voldoende vitamine D opslag in ons lichaam te zorgen en helaas kun je domweg niet genoeg worteltjes eten om voldoende vitamine A binnen te krijgen. Worteltjes bevatten namelijk geen retinol. De vitamine A waar we het hier over hebben. Zeker in deze tijd van het jaar is het belangrijk genoeg vitamine A en D binnen te krijgen vanwege de vele griepjes, verkoudheden en dipjes die rondgaan.

Degenen die redelijk bekend zijn met het functioneren van de lever zullen nu vragen: Maar een lever ontgift het lichaam, eet je dan niet de gifstoffen juist op? Het klopt inderdaad dat de lever ontgift, maar een gezonde lever houdt geen gifstoffen vast. En gezonde dieren hebben gezonde levers. Zoals ik eerder al zei, als een dier veel heeft kunnen bewegen, liefst buiten, en gezonde voeding heeft gekregen en niet volgespoten is met antibiotica, heb je een gezond dier en dus een gezonde lever. Biologisch is dus het beste.

Appels

Een Biologische appel is  een erg gezond stuk fruit. De koolhydraten in de appel zorgen voor vitaminen die het immuunsysteem bevorderen. Daarnaast zijn de koolhydraten goed voor zowel lichaam als geest. Een appel bevat veel vitaminen, die goed zijn voor de gezondheid. Deze vitaminen zitten ook veel in de schil van de appel, het is dus verstandig deze erbij op te eten. Daarnaast levert de appel veel energie en mineralen voor de regulatie van het metabolisme. Tot slot zitten er veel vezels in, die de vertering bevorderen. In één appel zit zo'n 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels. Dit zorgt voor een goede stofwisseling en kunnen veel ziektes, waaronder kanker, helpen voorkomen.

In appels zit ook pectine, een stof die een reinigende werking heeft. De stof zorgt ervoor dat o.a. kwik en lood uit je lichaam worden gehaald.

.

Gierst

Gierst is een groep van graangewassen met kleine korrels, die tot de grassenfamilie behoren. Meestal wordt echter met gierst de soort Panicum miliaceum bedoeld. De korrelopbrengst per ha is ongeveer 700 kg.

Verschillende gierstsoorten werden al in het vroege neolithicum in China verbouwd; er zijn sporen gevonden van gierstteelt uit 8300-6700 v.Chr. In die tijd kwam gierstteelt vaker voor dan rijst. Gierst werd vroeger ook in Europa als voedsel gebruikt. In vele gebieden van Afrika en Azië zijn de verschillende gierstsoorten het belangrijkste voedingsmiddel. Pluimgierst behoort tot de vroegste in Nederland aangetroffen cultuurgewassen; op de raatakkers(ook wel bekend als 'celtic fields') werd deze gierstsoort al vóór het begin van de jaartelling verbouwd.

De korrels zijn glutenvrij en bestaan bij de meeste gierstsoorten voor 60 tot 80 % uit koolhydraten, 6 tot 20 % eiwit met belangrijke aminozuren en 1 tot 6 % vet.

Kruiden

De kruiden onder andere brandnetel en gember werken ondersteunend voor de stofwisselling en het imuum systeem 

Tjokvol vitamine A en C

Brandnetel is een gezonde groente.  Brandnetel is een goede bron van vitaminen. In de jonge scheuten zit veel vitamine C en vitamine A. Zelfs vitamine D zit in brandnetel terwijl deze zelden in etenswaar voorkomt. Dat maakt de brandnetel tot een unieke groente. Ook zit een brandnetel vol eiwit en ijzer. Daarnaast is brandnetel een rijke bron van mineralen: fosfor, magnesium, kalk, kalium en mangaan komen erin voor.

Medicinale werking van brandnetel

Brandnetels werken volgens de oude volksgeneeskunde goed voor het hele gestel en met name de bloedsomloop. Het zuivert de maag en lost slijm van de slijmvliezen op. Het werkt bloedzuiverend en daarmee werkt het ook goed tegen verschillende vormen van huiduitslag. Het werkt afdrijvend op nierstenen. Niet alleen de blaadjes zijn eetbaar; ook de wortel is een geneesmiddel. De brandnetel zorgt ervoor dat gifstoffen zoals urinezuur sneller uit het lichaam verdwijnen. Hiermee helpt het jicht en reumatiek voorkomen. Kortom het is een zeer gezonde plant. Proevers van brandnetel zeggen dat hij zeer lekker is en de dieren hem helemaal zouden kaal vreten als hij zichzelf niet beschermd had door zijn prikkelende werking op de huid.

Venkel


Venkel en de marathon

Venkel was in het oude Griekenland bekend onder de naam marathon. Dat kwam omdat rond het stadje Marathon venkel groeide in een veld waar de ´slag van Marathon´ tegen de Perzen werd geleverd. De Perzen verloren in die slag 6700 man en de Grieken maar 192. Marathon is tijdens die slag de naam geworden van een grote hardloopwedstrijd over 42 kilometer en 195 meter, de exacte afstand van Marathon naar Athene, de hoofdstad van Griekenland. De hardloper die de eerste marathon aflegde, om de boodschap over te brengen dat de Perzen bij Sparta waren, had venkel bij zich.

Venkel tegen oogziekten

De venkelknol is al sinds de oudheid een medicijn. Zowel in de oude Indiase geschiedenis als later bij de oude Romeinen is venkel beschreven als medicijn tegen oogziekten. Men zou scherper zien na het regelmatig eten van venkelwortel en venkelzaad. Hedendaags wetenschappelijk onderzoek heeft dit kunnen bevestigen doordat glaucoom bij dieren is afgenomen door het eten van venkel. Onderzoek bij mensen wordt zelden gedaan of men wacht er (te) lang mee. Wie zou het wetenschappelijk ook moeten doen? De farmaceutische industrie doet alleen onderzoek met het oogpunt patenten te maken. Onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek wordt in de wereld bijna niet meer gedaan.

Venkel tegen spijsverteringsproblemen

Venkel werkt goed tegen flatulentie. Dat wisten ook de oude Romeinen al. Er is een Latijnse spreuk ¨semen foeniculi pellit spiracula culi" Dat betekent ¨Venkelzaden doen het aarsgat blazen¨. Over het algemeen is het zo dat venkel de ingewanden tot rust brengt. Voor dit doel kun je venkelthee drinken of venkel als groente eten. Het is ook mogelijk om venkelsiroop te maken van de zaden. Venkel heeft een eetluststimulerende werking.

Anethol in venkel

In venkel zit anethol, dat is een fyto-oestrogeen. Door dit bio-identieke hormoon wordt de aanmaak van moedermelk en de aanmaak van borstweefsel bij vrouwen gestimuleerd. Overigens heeft aanmaak van borstweefsel niets te maken met de productie van melk. Anethol heeft meer medicinale eigenschappen. Het bestrijdt de aanwezigheid van kankertumors, tenminste zo blijkt uit onderzoek op dieren. Wetenschappers denken dat dit komt omdat anethol de activering van het ontstekingsmolecuul NF-kappaB voorkomt. Daarnaast kan anethol de lever helpen als dit orgaan overuren draait doordat het met gifstoffen is overbelast. Dat blijkt in ieder geval uit onderzoek op proefdieren. Het is een beetje armoe en ethisch gezien een twijfelachtige gegeven dat men slechts dieronderzoek heeft gedaan op dit gebied maar waarschijnlijk is wordt het te risicovol bevonden om een vergiftigd mens aan een experiment met anethol te onderwerpen.

Venkel voor een frisse mond

Venkel heeft een frisse smaak. Essentiële oliën van venkel worden wereldwijd gebruikt om natuurlijke mondverfrissers mee te maken en tandpasta´s mee te verrijken. Venkelthee is een ideale mondverfrissende thee. Je kunt ook kauwen op een venkelzaadje om een frisse mond te krijgen. In landen als India is het gebruik om na het eten te kauwen op venklezaad, anijszaad of komijnzaad om een frisse mond te krijgen..